Beerd

Beukenhorst

Met verhalen kan je alles om je heen duiden. Neem bijvoorbeeld je sokken: zijn die Happy, en een uiting van jouw creativiteit? Vertellen ze een verhaal van zelfliefde en comfort? Een verhaal over globalisering, milieuschade en uitbuiting, of juist over jouw duurzame identiteit? Ik help je de verschillende perspectieven te onderzoeken. Want alles kan je altijd op zijn kop zetten om te kijken hoe het er dan uitziet. Ook bij verhalen die niet over jouw sokken gaan.

Welk verhaal wil jij vertellen? Welk verhaal helpt? Welk verhaal is nodig voor de verandering die jij voor ogen hebt? Jij bepaalt de betekenis van al die verhalen. Zowel de verhalen die je anderen vertelt, maar ook de verhalen die je jezelf vertelt. Soms zit zo’n innerlijk verhaal jouw impact in de weg. Dan zetten we samen eerst dat innerlijke verhaal eens op zijn kop – gewoon, om te kijken wat we dan zien.

Waar kijken we naar? Wie ben jij in relatie tot de ander, tot de wereld, tot een Groter Verhaal? Wat doe je eigenlijk en waarom? Mijn loopbaan in de wetenschap heeft me een grote voorliefde voor de simpele vragen opgeleverd. Want als je die niet kan beantwoorden, dan zijn alle volgende vragen vooral afleiding. En kom je nooit tot een helder verhaal.

Ik laat je spelen met perspectieven, want ik geloof dat alles uiteindelijk met alles te maken heeft. Maar zulke filosofische dikdoenerij helpt vaak voor geen meter, dus ben ik minstens zo nieuwsgierig naar de simpele, eenvoudige kern. Van het ene uiterste naar het andere, spelen op de schaal – op die uitnodiging zeg ik altijd ja.

Panta Rei – alles stroomt. Alles is telkens anders, maar blijft tegelijk altijd heel.

Get inspired by Beerd Beukenhorst

Tatsuya Tanaka

maakt fascinerende miniatuur-wereldjes die spelen met je perspectief

Check it out

Wijsheid ligt soms gewoon op straat

Ontdek meer

De eerste twee hoofdstukken van Sapiens zit Harari de unieke vertelkracht van mensen en het concept van imagined realities eenzet. Alles wat je hoeft te weten over de invloed die verhalen hebben op ons.

Sapiens van Yuval Harari

Leestip!

Leestip!

“Met verhalen bepaal jij jouw relatie tot alles. Het is aan jou of je dat helpende of schadelijke verhalen laat zijn.”